Wat mag je filmen met een beveiligingscamera?
In Nederland zie je ze steeds vaker verschijnen bij huizen, bedrijfspanden en andere gebouwen: beveiligingscamera’s. Voordat je zo’n camera aanschaft is het goed om te weten wat je er wel en niet mee mag filmen. Een camera zomaar ophangen, mag namelijk niet. De belangrijkste regel bij het filmen met een beveiligingscamera is dat je alleen je eigen eigendom mag filmen. Bezittingen van anderen mogen niet in beeld komen. Aan welke regels moet je je nog meer houden bij een beveiligingscamera? Je leest het hieronder.
Eigen bezittingen filmen met beveiligingscamera
Veel mensen weten niet precies wat ze wel en niet mogen filmen wanneer ze een beveiligingscamera kopen. Onthoud in ieder geval dat de camera op je eigen bezittingen gericht moet staan.
Dat betekent dus dat het huis en de spullen van je buren niet zichtbaar mogen zijn op de beelden van jouw beveiligingscamera. In principe is het ook verboden om de openbare weg te filmen. Denk hierbij aan de straat, parkeerplaatsen en de stoep. Op die plekken komen namelijk met regelmaat mensen, waarvan je de privacy schendt als je ze filmt.
Het is goed om te weten dat het volledig je eigen verantwoordelijkheid is om de beveiligingscamera op de juiste manier in te stellen. Het beeld moet volledig privacyproof zijn; ook wanneer je de camera door een bedrijf of installateur laat installeren. Het kan in dat geval zeker geen kwaad om even mee te kijken bij de installatie, zodat je precies weet hoe de camera staat afgesteld. Op die manier weet je zeker dat je de privacywet niet schendt.
Maak de camera kenbaar: sticker op de deur
Wanneer je een beveiligingscamera aan je woning of bedrijfspand laat installeren moet je een aantal zaken weten. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je alleen je eigen bezittingen filmt. Zo moet het ook kenbaar worden gemaakt dat je überhaupt een camera geïnstalleerd hebt.
Dit kun je doen met een sticker op de deur of een bordje aan de muur. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze voorbeeld-melding. Op die manier weten mensen die in of bij je huis zijn, zoals bezoek, dat ze kunnen worden gefilmd. Ook moet je weten dat je je opgenomen beelden officieel niet oneindig mag bewaren. Deze beelden mogen maximaal 28 dagen worden bewaard in eigen beheer.
Met een camera op je woning of pand wordt het aangeraden om een gratis melding van die camera te maken bij Camera in Beeld. Camera in Beeld is een systeem van de politie waarin de locaties van alle beveiligingscamera’s in Nederland worden vermeld.
De politie kan niet in jouw camerasysteem en live beelden bekijken. Wat ze wel kunnen doen, is beelden opvragen wanneer er bijvoorbeeld een ongeval of gebeurtenis in de buurt heeft plaatsgevonden. Op die manier kun jij wellicht helpen met je eigen opnames.
Wat gebeurt er als je de regels overtreedt met een beveiligingscamera?
Met een beveiligingscamera aan je woning of bedrijfspand moet je dus rekening houden met de zogeheten privacywet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Besluit je om toch de eigendommen van de buren te filmen of om de beveiligingscamera op de openbare weg te richten? Dan overtreed je de privacywet en ben je zelfs strafbaar.
Sinds de komst van de privacywet in 2018 is de autoriteit altijd verplicht om alle meldingen met betrekking tot privacy te behandelen. Daarom is de kans groot dat je daar iets van gaat merken, bijvoorbeeld in de vorm van een boete of een andere sanctie.
Het is tot slot goed om te weten dat er enkele uitzonderingen zijn met betrekking tot het filmen met je beveiligingscamera. In sommige gevallen kan het namelijk haast niet anders dan dat er een stukje van de openbare stoep of een stukje van de oprit van de buren op beeld komt.
Heb je bijvoorbeeld je camera gericht op je eigen oprit of carport en komt daar een stukje openbare weg bij in beeld? Zolang je kunt bewijzen dat de camera echt niet op een andere manier kan worden opgehangen om je eigendommen te beveiligen is dit een uitzondering. Ga hier altijd zorgvuldig mee om om zo een boete en gedoe met buren of passanten te voorkomen.