Wat kun je doen tegen malware?
Malware, ook wel malicious software genoemd, is een soort kwaadaardige computersoftware dat ontwikkeld is om computers en laptops te infecteren met een virus, spyware of zogeheten trojans. Malware wordt gemaakt en verspreid door criminelen die uit zijn op geld.
Met behulp van virussen of spyware kunnen ze bank- en creditcardgegevens stelen waarmee ze direct toegang hebben tot je geld. In andere gevallen verzenden ze een virus waarmee ze je computer vergrendelen en vervolgens om ‘losgeld’ vragen. Malware is iets wat helemaal past bij deze tijd waarin we veel en vaak online zijn. Let daarom goed op wanneer je een vreemd mailtje of bericht ontvangt.
Om de kans te verkleinen dat je slachtoffer wordt, moet je jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen de verschillende vormen van malware; virussen, trojans en spyware. Je eigen waakzaamheid is misschien wel de meest belangrijke beschermlaag tegen deze vorm van cybercriminaliteit. Dat is echter niet genoeg. Malware voorkomen doe je óók door onder andere de volgende stappen te volgen:
1. Herken vreemde mails met verdachte links
Door je al goed in te lezen in wat malware is en wat je er tegen kunt doen, weet je al wat meer over hoe je malware kunt herkennen. Malware wordt onder andere verzonden via mailtjes met verdachte links. Wanneer je op zo’n link klikt, kan er malware worden geopend.
Malware herkennen is redelijk eenvoudig. Je apparaat wordt bijvoorbeeld ineens heel langzaam en niet alle programma’s doen het meer. Ook ontvang je om de haverklap pop-ups en word je steeds naar een andere website geleid. Verwijder verdachte mails direct en blokkeer de afzender.
2. Zorg voor een goed antivirusprogramma
Voordat je een laptop, tablet of smartphone gebruikt is het aan te raden om een goed antivirusprogramma te hebben geïnstalleerd. Op de meeste smartphones zit dit al; dat geldt ook voor de laptops van Apple.
Op laptops van andere merken moet je zelf een software installeren om op die manier malware buiten de deur te houden. Een goed antivirusprogramma houdt alle vormen van malware tegen, dus kijk daar goed naar wanneer je software downloadt of aanschaft.
3. Update altijd al je apparaten
Apparaten zoals laptops en smartphones hebben regelmatig een nieuwe update beschikbaar. Het is belangrijk om die update te installeren wanneer er eentje beschikbaar is. Updates zorgen er namelijk voor dat er bepaalde gaten en fouten in het systeem worden gedicht waar een crimineel gebruik van kan maken.
Wanneer je niet regelmatig het systeem van je apparaat update is de kans groter dat er malware op komt te staan. Misschien vind je die herinneringen van updates heel irritant, maar onthoud dat alles beter is dan een virus op je laptop of computer hebben staan.
4. Download alleen betrouwbare apps
Malware komt niet alleen op laptops of computers voor, maar ook op smartphones. Met name oudere modellen zijn hier gevoelig voor, door het uitblijven van nieuwe updates.
Download daarom alleen de apps die in de Google Play Store (Android) of in de AppStore (iOS) staan. Deze apps worden altijd eerst gecontroleerd op veiligheid voordat ze in de stores zichtbaar zijn. Goed om te weten: ook dit systeem is niet 100% waterdicht. Check dus altijd de recensies en beoordelingen bij een app voordat je de app downloadt. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare app zonder malware op je device zet.
5. Surf alleen via een veilige verbinding
Daarnaast is het belangrijk om altijd via een beveiligd netwerk te internetten. Probeer waar mogelijk een openbaar netwerk te vermijden. Ben je toch op een openbare plek en heb je internet nodig op je laptop? Maak dan een persoonlijke hotspot op je telefoon om een beveiligde verbinding via je smartphone op te zetten.
Kijk ook meteen naar je eigen internetverbinding thuis. Heb je die verbinding op de juiste manier beveiligd? Zorg altijd voor een sterk wachtwoord met kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens, zodat het voor cybercriminelen lastig is om in je systeem te komen.