Wat is een goed, veilig wachtwoord?
Om je online gegevens goed te beschermen, heb je een goed en veilig wachtwoord nodig. Een goed wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Ook moet een veilig wachtwoord moeilijk te raden zijn, dus gebruik geen voor de hand liggende woorden of namen.
Waarom is een goed wachtwoord belangrijk?
Vandaag de dag speelt een groot deel van ons leven online af. De meeste Nederlanders beschikken over een smartphone en/of een laptop waarop ze urenlang surfen. Om online in te loggen op je mailbox, om vliegtickets te boeken of om geld over te maken naar een ander rekeningnummer heb je een wachtwoord nodig.
Het is van groot belang om hierbij te kiezen voor een veilig wachtwoord zodat de kans klein is dat internetcriminelen kunnen inloggen op jouw accounts en er met jouw gegevens vandoor kunnen gaan. Wanneer jouw wachtwoorden niet sterk genoeg zijn, kunnen je gegevens met gemak worden gestolen.
Tips voor het bedenken van een goed wachtwoord
Tegenwoordig gebruiken internetcriminelen allerlei technische snufjes om achter wachtwoorden te komen. Daarom is het belangrijk om de volgende tips op te volgen om zo een zo sterk mogelijk wachtwoord te verzinnen:
- Ga voor een wachtwoord dat lekker lang is. Kies bijvoorbeeld liever voor een volledige zin dan voor één woord. Gebruik bijvoorbeeld minstens tien tekens, maar het liefst meer.
- Maak gebruik van kleine letters, hoofdletters, speciale tekens, cijfers én spaties om het wachtwoord zo ingewikkeld mogelijk te maken.
- Gebruik nooit woorden die gemakkelijk te raden zijn. De naam van je partner of de geboortedatum van je kind? Die mag je overslaan. Ga liever voor willekeurige woorden of willekeurige letters achter elkaar die helemaal geen zinnig woord vormen.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van verschillende wachtwoorden, hoe aantrekkelijk het ook is om overal voor hetzelfde wachtwoord te gaan.
- Let goed op dat je geen wachtwoorden gebruikt die op elkaar lijken. Wanneer één wachtwoord gekraakt wordt, kan het andere wachtwoord ook eenvoudig worden geraden.
- Als laatste tip: controleer altijd of jouw wachtwoord een sterk wachtwoord is. Daarvoor vind je verschillende hulpmiddelen op het internet.
Vind je het lastig om een sterk wachtwoord te verzinnen? Geen zorgen: er zijn verschillende generators waar je gebruik van kunt maken. Deze maken een willekeurig wachtwoord voor je met willekeurige cijfers, letters en speciale tekens.
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord bij meerdere accounts. Zo voorkom je dat cybercriminelen met één wachtwoord bij jouw gegevens kunnen op meerdere websites.
Veilig omgaan met wachtwoorden is ook belangrijk
Wanneer je eenmaal een sterk wachtwoord bedacht hebt, is er nog iets waar je aan moet denken. Je moet namelijk ook op een veilige manier omgaan met je wachtwoorden. Je kunt nog zo’n moeilijk te raden wachtwoord hebben – als je ze niet goed bewaart, kan alsnog iedereen aan de haal met je gegevens. Let hierbij op de volgende punten:
- Maak een wachtwoordmanager aan waarin je al je wachtwoorden verzamelt. Hier hoef je maar één sterk wachtwoord voor te onthouden om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden. LastPass is een bekende en populaire wachtwoordmanager waar je zowel een gratis als betaald account aan kunt maken.
- Zorg ervoor dat je regelmatig je wachtwoorden verandert in nieuwe goede, veilige wachtwoorden. Op die manier weet je zeker dat je gegevens en data goed beveiligd is.
- Geef je wachtwoord nooit aan iemand, ook niet als een bedrijf daarom vraagt. Geen enkel bedrijf zal zomaar je wachtwoord vragen, dus wees op je hoede als dit wel gebeurt.
- Laat je wachtwoorden nooit rondslingeren in de buurt van je computer of smartphone.
- Verander al je wachtwoorden wanneer bekend is dat ergens een website gehackt is.
- Laat nooit iemand meekijken wanneer je ergens je wachtwoord intikt.
- Sla wachtwoorden niet op in de browser – alleen in je wachtwoordmanager.
Zorg ervoor dat je smartphone, tablet of laptop altijd voorzien is van de laatste update om zo je gegevens en documenten zo goed mogelijk te beschermen.