Waar moet je op letten bij het kopen van een deurbel met camera?
Steeds meer mensen beschikken over een slimme deurbel met camera. Geef ze eens ongelijk: dit soort deurbellen zijn ideaal, omdat je ze op afstand kunt bedienen via een bijbehorende applicatie. Van plan om ook een slimme deurbel met camera aan te schaffen? Let dan in ieder geval op het formaat van de bel, op de kwaliteit van de camera en of er een bewegingssensor in het apparaatje aanwezig is.
Check de aanwezige bedrading
Als eerst is het aan te raden om goed te kijken naar de aansluiting van de deurbel met camera. Wanneer je een stroomaansluiting bij je deurpost hebt, kun je een bekabelde deurbel kopen. Is dat echter niet het geval dan kun je beter voor een draadloze slimme deurbel gaan. Dit soort draadloze deurbellen werken op een accu of een batterij die om de zoveel tijd vervangen moet worden.
Over het algemeen gaat zo’n accu wel een tijdje mee; denk aan een paar maanden tot een jaar. Bij een bekabelde videodeurbel hoef je daar niet op te letten, omdat zo’n deurbel een constante elektrische aansluiting heeft. Ga je voor een draadloze deurbel met camera? Check dan meteen even hoe je de batterij uit het apparaatje kunt krijgen. Het liefst ga je voor een deurbel waar die je niet in z’n geheel hoeft te verwijderen, maar waar je de batterij er snel uit kunt halen.
Formaat van de slimme deurbel bij je deur
Als er iets is waar mensen vaak niet zo snel op letten, is het het formaat van de deurbel met camera. Toch moet je daar zeker naar kijken, omdat veel deurposten nogal smal kunnen zijn. De meeste slimme deurbellen zijn iets groter dan je gewend bent van de traditionele deurbellen. Meet daarom voordat je op zoek gaat je deurpost even op zodat je precies weet wat past én wat mooi staat.
Een te grote slimme deurbel kan ervoor zorgen dat je je voordeur niet meer fatsoenlijk kunt openen. Koop je een draadloze deurbel en heb je naast de deurpost nog ruimte over? Zo’n deurbel op een accu kun je ook gewoon aan de muur bevestigen, zolang je erop let dat de deurbel stevig vast zit. Check hoe dan ook de afmetingen van de deurbel voor aanschaf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Kwaliteit van de camera van de slimme deurbel
Het grote voordeel van een slimme deurbel met camera is dat je op afstand kunt zien wie er voor de deur staat, mits de bel over een kwalitatieve camera beschikt. Let daarom bij het aanschaffen van zo’n deurbel goed op de beeldkwaliteit. Waar je ook op moet letten, is de kijkhoek van de camera. Hoe hoger het aantal graden van die kijkhoek is, des te meer je kunt zien. Maar: houd er wel rekening mee dat je niet alles mag filmen. Lees hier meer over wat je wel en niet mag filmen met een deurbel met camera.
En wil je wanneer het schemert of zelfs helemaal donker is ook gewoon kunnen zien wie er aanbelt? Dan is een deurbel met camera met nachtmodus een must. Deze camera’s filmen ook gewoon in het donker zonder dat je daarvoor een extra lamp bij je deur hoeft te hebben. Dat is wel zo’n prettig idee, want zo kun je dag en nacht zien wie er voor de deur staat.
Slimme deurbel met of zonder abonnement
Tegenwoordig zijn er heel wat slimme deurbellen te koop, waarvan een groot deel een maandelijks abonnement heeft. Hierbij betaal je per maand een vast bedrag voor de cloud-diensten die je gebruikt om via de app beelden te kunnen bekijken van de deurbel met camera. De beelden worden opgeslagen en bewaard, zodat je ze later terug kunt kijken.
Niet iedereen zit te wachten op een deurbel waarvoor je iedere maand moet betalen. Gelukkig is er ook een aantal slimme deurbellen met camera te koop zonder abonnement, zoals de Eufy 2K videodeurbel. Deze deurbel heeft een lokale opslag van 16GB, dus je kunt alsnog wat beelden opslaan. Bij een deurbel met abonnement profiteer je vaak van een grote of soms zelfs onbeperkte opslag.
Deurbel met camera met of zonder bewegingssensor
Zelfs in het aanbod slimme deurbellen is er verschil te ontdekken. Zo bestaan er ook deurbellen met video die beschikken over een bewegingssensor. Deze sensor registreert mensen die voor je deur staan zonder dat ze al hebben aangebeld. Je krijgt dus een melding op je app voordat degene de bel heeft ingedrukt. Dat is vooral een handige functie voor vrijstaande huizen en woningen die niet direct aan de stoep of weg liggen.
Het is namelijk niet handig dat zo’n sensor iedere voorbijganger registreert. Je kunt de bewegingssensor gelukkig zo instellen dat je alleen een melding krijgt van mensen die daadwerkelijk voor je deur staan. Hierbij moet je de gevoeligheid van de sensor een beetje aanpassen. Deze functie zorgt voor een beetje extra veiligheid, omdat je hiermee ook een melding krijgt wanneer mensen niet aanbellen maar alleen bij je deur staan.
Check hoe je het beeld van de deurbel wilt bekijken
Tot slot is het handig om te kijken naar hoe je het beeld van de deurbel wilt bekijken. De meeste mensen vinden het prettig om dit via een app op hun smartphone of tablet te doen, maar je moet weten dat dit ook kan via een thuisontvanger in je woning of een draagbare ontvanger. De thuisontvanger hang je ergens op, terwijl je de draagbare ontvanger overal in je huis mee kunt nemen.
Het is natuurlijk ook wel een fijn idee om altijd te kunnen zien wie er bij je aanbelt. In dat geval is een slimme deurbel met een app aan te raden. Daarvoor heb je wel altijd een device met internetverbinding zoals een smartphone nodig. Daarmee kun je op afstand, waar je ook maar bent, meldingen krijgen en zien wie er voor de deur staat. Dat betekent dat je zelfs op vakantie een notificatie krijgt wanneer de bel gaat!