Wachtwoord-etiquette
Gebruik jij iedere keer hetzelfde emailadres en wachtwoord, als je je ergens moet registreren? Gebruik je dan ook dezelfde sleutel voor je fiets, auto, voordeur en alle andere sloten die je dagelijks openmaakt? Want dat is eigenlijk hetzelfde!
Het is natuurlijk lekker makkelijk in gebruik, maar als er iets misgaat, dan staat echt álles open. En dat is het laatste dat je wil.
Geen excuses
“Ik ben heel voorzichtig, mijn account wordt niet gehackt.”
Jij bent uiteraard heel voorzichtig, maar dat geldt niet altijd voor de websites waar jij je gegevens achterlaat. Vrijwel wekelijks duiken er berichten op over datalekken bij grote webshops, dienstverleners en andere organisaties. Je gegevens kunnen dus buiten jouw schuld om op straat komen te liggen. Kwaadwillenden kunnen met die gegevens proberen om op andere plekken in te loggen.
“Bij alle accounts een ander wachtwoord? Dat onthoud ik echt niet!”
Dat is inderdaad een veelgehoord excuus. En dat terwijl je vaak feilloos weet welke sleutel in welk slot hoort. Bovendien zijn er voldoende alternatieven waarmee dit echt niet moeilijk, en bovendien een stuk veiliger is.
Hetzelfde mailadres en wachtwoord
Veiligheidsscore: 0/10
Gebruik je hetzelfde mailadres en hetzelfde wachtwoord bij al je (digitale) accounts? Zoals hierboven al uitgelegd: dit is vandaag de dag echt geen optie meer. Ouderwetser dan een cassettebandje en een floppydisk.
Alleen belangrijke accounts
Veiligheidsscore: 2/10
Je kunt er voor kiezen om alleen voor accounts met belangrijke informatie (betalingsgegevens, adresinformatie, etc.) een uniek wachtwoord te gebruiken. Als je weinig moeite wil doen voor je eigen online veiligheid, dan is dit het absolute minimum. Zorg er in ieder geval voor dat jouw accounts met gevoelige informatie veilig zijn.
Maak gebruik van beschikbare Gmail-features
Veiligheidsscore: 4/10
Ooit was Hotmail the place to go, maar inmiddels wordt Gmail het vaakst gebruikt als emailprovider. Google’s emaildienst heeft een aantal handige opties, waarvan lang niet iedereen op de hoogte is.
Wist je bijvoorbeeld dat…
- … je overal in een Gmail-adres een . kunt gebruiken? E-mails naar jan.de.vries@gmail.com en jandevries@gmail.com komen in dezelfde mailbox terecht.
- … je een + met extra tekst kunt gebruiken aan het einde van een Gmail-adres? Op die manier kun je bijvoorbeeld jandevries+coolblue@gmail.com gebruiken voor een registratie bij de bekende blauwe webwinkel. E-mails komen dan automatisch in je bestaande mailbox terecht.
Dankzij deze functionaliteiten kun je eenvoudig voor iedere account een ander emailadres gebruiken, zonder een nieuw emailadres aan te hoeven maken. Waterdicht is het echter niet, want hackers zijn hier uiteraard ook van op de hoogte. Kies voor een unieke parameter, zoals jandevries+coolblue427@gmail.com, om het risico te beperken (en bij voorkeur een uniek wachtwoord).
Maak gebruik van een tijdelijk alias of wegwerp-adres
Veiligheidsscore: 5/10
Met diensten als 10 Minute Mail of Firefox Relay kun je (gratis) een tijdelijk e-mailadres of een email-alias aanmaken. Ideaal voor plekken waar registreren verplicht is, maar waarvoor jij dat zelf eigenlijk niet nodig vindt. Gebruik voor iedere registratie uiteraard een nieuw adres.
Houd een lijstje met wachtwoorden bij
Veiligheidsscore: 6/10
Je kunt er ook voor kiezen om de (unieke!) wachtwoorden van al je accounts op een lijstje bij te houden. Bewaar dit lijstje op een veilige plek, want het laatste dat je wil is dat een inbreker over ál je accountgegevens beschikt, en jij niet! Vergis je bovendien niet in de hoeveelheid accounts en wachtwoorden die je in de loop der tijd aanmaakt.
Gebruik een passwordmanager
Veiligheidsscore: 9/10
Wie zijn of haar online veiligheid écht belangrijk vindt, gebruikt een passwordmanager, of wachtwoordbeheerplatform. Kies een moeilijk wachtwoord dat je nergens anders voor gebruikt, en laat de tool het beheer van al je andere wachtwoorden doen.
Er zijn zelfs passwordmanagers die oplossingen bieden voor je hele gezin. Zo bescherm je de online veiligheid van je partner, kinderen en/of huisgenoten.