Inbraak voorkomen? Zo doe je dat
Iedere dag vinden er gemiddeld 178 inbraken in Nederland plaats, blijkt uit cijfers van het CBS. Je kunt de kans op een inbraak zelf minimaliseren door een aantal simpele tips op te volgen. Zo moet je bijvoorbeeld altijd alle deuren en ramen sluiten wanneer je weggaat, ook al ga je maar voor even de deur uit. Ook helpt een alarmsysteem om inbraak te voorkomen. Houd inbrekers buiten de deur met de volgende tips.
1. Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk
De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Ze kiezen woningen uit waar ze snel naar binnen kunnen en waar ze ook weer makkelijk en vlot weg kunnen. Wist je bijvoorbeeld dat een inbreker slechts 3 minuten nodig heeft om een slecht beveiligde woning in te gaan? Dit doen ze over het algemeen via een deur waar bijvoorbeeld geen goed slot op zit. Daarom is het belangrijk om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken door de toegang tot je huis zo moeilijk mogelijk te maken. Als iets te veel tijd kost, is er een grotere kans om gepakt te worden. In dat geval kiezen inbrekers sneller voor een ander pand.
2. Sluit alle ramen en deuren goed af
Of je nu een paar boodschappen gaat doen of wanneer je een weekendje weggaat; zorg er altijd voor dat je alle ramen en deuren van je woning goed hebt afgesloten. Draai de voor- en achterdeur goed op slot en schaf eventueel zelfs raamsloten aan. Op die manier kunnen inbrekers niet eenvoudig met een koevoet of een ander hulpmiddel naar binnen.
Bij veel voordeuren zit de brievenbus in de deur bevestigd. Via daar kan een inbreker de deur open ‘hengelen’ zonder dat er schade zichtbaar is. Wanneer de deur op slot is, is dit niet mogelijk. Draai daarom altijd je deur op slot – ook al ga je maar voor 5 minuten de deur uit.
3. Schaf anti-inbraakstrips en dievenklauwen aan
Nog een reden om je deuren en ramen goed op slot te draaien, is het zogeheten ‘flipperen’. Dieven en inbrekers kunnen met gemak met een (bank)pasje een deur die niet op slot zit open krijgen door de pas door de opening tussen de deur en het kozijn te halen en het slot in te drukken.
Wat de kans op inbraak hierbij nog kleiner maakt, is het aanschaffen en plaatsen van anti-inbraakstrips voor ramen en deuren. Dit soort strips zorgen ervoor dat de naad tussen de deur en het kozijn verdwijnt. Dievenklauwen zijn daarnaast ook een handig hulpmiddel om deuren en ramen die naar buiten opendraaien extra te beveiligen.
4. Koop een kwalitatief deurslot
Schaf direct een goed slot aan voor je deuren. Een aanrader is om hierbij te kijken naar het zogeheten SKG keurmerk; dat is een keurmerk dat is vrijgegeven door Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Alle sloten met een SKG keurmerk moeten aan een aantal voorwaarden voldoen op het gebied van sterkte en duurzaamheid. Ook slimme sloten kunnen voorzien zijn van een SKG keurmerk.
Let er ook direct op dat het deurslot verzonken is in de deur. Zo kunnen dieven de cilinder van het slot er niet gemakkelijk uithalen. Een slot zonder cilinder is namelijk eenvoudiger te openen. Een slot met drie sterren biedt de beste beveiliging. Kijk ook naar sloten op tuindeuren, garages en andere deuren die je misschien gemakkelijk vergeet.
5. Schaf een alarmsysteem of camera aan
Als extra beveiliging van je woning kun je een alarmsysteem en/of beveiligingscamera kopen. Dergelijke apparatuur schrikt af. Vandaag de dag koop je diverse alarmsystemen die je vanaf een afstand met een app op bijvoorbeeld je smartphone of tablet kunt volgen en bedienen.
Vanaf je vakantieadres kun je zo bijvoorbeeld een kijkje nemen in je huis of een melding ontvangen wanneer er beweging is geconstateerd. Sommige alarmsystemen zijn gekoppeld aan een centrale en bij anderen kun je zelf de politie inschakelen wanneer je iets verdachts in of rondom je woning ziet.
6. Slimme verlichting en geluiden
Wat ook kan helpen om inbraak tegen te gaan, is het plaatsen van voldoende verlichting in en rondom je huis. Ga je een weekend of langer weg? Plaats dan binnenverlichting met een timer die je in kunt stellen. Op die manier weten inbrekers niet zeker of er wel of niet iemand thuis is. De lampen gaan volgens een planning aan en uit, waardoor het lijkt of er iemand thuis is.
Met slimme verlichting kun je tegenwoordig heel eenvoudig een plan instellen waarbij het ook net lijkt of er mensen thuis zijn. Denk ook aan de verlichting rondom het huis. Donkere hoekjes nodigen uit om te schuilen, dus geef inbrekers daarin geen kans. Tip: schaf een buitenlamp met een bewegingssensor in bij de tuindeur, de garage of in de tuin. Dit soort lampen gaan direct aan wanneer er beweging geconstateerd wordt.
Check goed de donkere hoeken in je tuin
Dit is meteen een goed moment om je tuin uitgebreid te inspecteren. Inbrekers houden van donkere plekjes waar ze zich kunnen verstoppen vlak voordat ze naar binnen gaan of juist vlak na het inbreken. Dit soort plekken zijn daarnaast ideaal om een woning in de gaten te houden.
Loop een rondje door je tuin en kijk goed welke donkere ‘dode hoeken’ er zijn. Snoei waar nodig wat planten en struiken en plaats verlichting op de écht donkere plekken. Zo maak je het zo onaantrekkelijk mogelijk voor mensen met vervelende plannen.
Geluid op afstand af laten spelen
Naast licht kun je op een slimme manier gebruik maken van geluid in je woning. Waar geluid te vinden is, zijn meestal mensen te vinden. Zo denken inbrekers ook – zij zullen minder snel inbreken in een woning waarvan ze niet zeker weten dat de bewoners er niet zijn. Met een televisie die hard aanstaat of muziek die wordt afgespeeld op de boxen lijkt het al gauw of er mensen thuis zijn. Tegenwoordig heb je allerlei moderne snufjes waarmee je geluid kunt afspelen thuis terwijl je er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld Google Home om op afstand muziek of een podcast af te spelen.
7. Bewaar je sleutels nooit op een ‘geheime’ plek
Tot slot moet je weten dat je nooit een setje reservesleutels in de buurt van je woning moet bewaren. Sommige mensen vinden het fijn om een extra sleutel in een plantenpot of onder een steen in de tuin te hebben liggen. Helaas weten inbrekers dit soort ‘geheime’ plekjes ook altijd gauw te vinden, waardoor ze wel érg gemakkelijk en snel naar binnen kunnen.
Wil je een setje extra sleutels in de buurt hebben? Wanneer je een goede band hebt met je buren kun je altijd vragen of je daar een extra sleutel mag neerleggen voor het geval je je sleutels bent vergeten. Of vraag een familielid, kennis of vriend(in) in de buurt om een sleutel voor je te bewaren.
8. Wees alert via Buurtpreventie
Tegenwoordig is het relatief eenvoudig om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de buurt. Zo is er in steeds meer wijken buurtpreventie via WhatsApp actief, waarbij buurtgenoten inbraken, vernielingen of simpelweg verdachte situaties kunnen doorgeven.
Door deel te nemen kun je op tijd gewaarschuwd worden als er inbrekers actief zijn, maar kun je je buren zelf ook waarschuwen bij onraad. Bovendien kan het zichtbaar kenbaar maken dat buurtpreventie actief is, sommige inbrekers al doen afschrikken. Zie onder meer WABP.nl voor meer informatie.