Rookmelders verplicht vanaf 2022
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping minimaal één rookmelder te hebben. Deze moet bij voorkeur in de vluchtroute worden geplaatst. Dit was al langer verplicht voor nieuwbouwwoningen en in huurwoningen, maar vanaf 1 juli 2022 geldt dit voor álle huizen, appartementen en andere gebouwen met een woonfunctie. Welke eisen en verplichtingen er gelden bij het plaatsen van rookmelders, lees je hieronder.
Verplicht vanaf 2022
Sinds 2003 is het verplicht om rookmelders te plaatsen in nieuwbouw- en renovatiewoningen. Later kwam daar een verplichting in huurwoningen bij. Vanaf 1 juli 2022 moeten echter álle woningen voorzien zijn van rookmelders. Dit is opgenomen in het zogenaamde Bouwbesluit 2012 dat, ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden, de meest recente versie van overheidsvoorschriften voor gebouwen is.
Wel is er een verschil in de verplichtingen in een nieuwbouwwoning versus bestaande bouw. In nieuwbouwwoningen moet de rookmelder aangesloten zijn op netspanning en voorzien van een batterij als back-up. In bestaande bouw is een rookmelder op netstroom, maar ook een rookmelder op batterijen toegestaan.
In welke ruimte moet je rookmelders plaatsen?
Het is verplicht om op alle verdiepingen, die onderdeel kunnen zijn van een vluchtroute naar buiten, minimaal één rookmelder te hebben.
Of, zoals in het Bouwbesluit opgenomen, “bouwlagen met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie”.
Je hoeft dus niet in iedere kamer een rookmelder te installeren, al is het uiteraard wel veiliger om iedere kamer waar je regelmatig verblijft en/of slaapt te voorzien van rookdetectie.
Veelgestelde vragen
Een rookmelder moet volgens de Nederlandse wet aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Daarnaast is voor rookmelders op netstroom ook een NEN 2555 certificaat nodig. Ook moet een rookmelder de bekende CE-markering hebben, maar dat geldt eigenlijk voor alle elektronische apparaten die in Nederland worden verkocht.
Het is niet verplicht om een slimme rookmelder te installeren, of meerdere rookmelders aan elkaar te koppelen, al zijn dit wel praktische opties die de veiligheid vergroten.
Dat hangt er een beetje vanaf. Verhuur je de woning aan anderen? Dan kun je een boete krijgen. Indien je nalaat om in je eigen woning rookmelders te installeren, dan kun je – in geval van brand – mogelijk problemen krijgen met je verzekeringsmaatschappij. Die kan er bijvoorbeeld voor kiezen om niet tot schadevergoeding over te gaan, omdat je niet aan de wettelijke verplichting hebt voldaan.
Nee, het is niet verplicht om een koolmonoxidemelder te installeren. Een koolmonoxidemelder maakt je woning uiteraard wel een stuk veiliger. Dus als je tóch bezig bent met het installeren van rookmelders, kun je direct zo’n CO-melder installeren in ruimtes met een apparaat dat voor verbranding zorgt, zoals een cv-ketel.
Als je zolder een woonfunctie heeft, dan is een rookmelder verplicht. Dat geldt als er iemand slaapt, maar ook als je de zolder bijvoorbeeld als wasruimte of hobbykamer gebruikt. Wordt de zolder alleen gebruikt voor opslag? Dan is een rookmelder niet verplicht, maar uiteraard wel aan te raden.
Nee, want er geldt ook een zorgplicht, waar het onderhouden en vervangen van batterijen onder valt. Je bent dus niet alleen verplicht om rookmelders te installeren, maar ook om er voor te zorgen dat deze blijven werken.