Inbraakpreventie studentenhuizen
Al jarenlang zijn studentenhuizen bijzonder geliefd bij inbrekers. Door de grote kans op aanwezigheid van kostbare spullen zoals laptops, smartphones en tablets en door de niet altijd even goed verzorgde beveiliging van studentenhuizen, zijn studenten namelijk regelmatig het doelwit van inbraak. De meeste studenten hebben echter geen spreekwoordelijke geldboom in de tuin staan, maar met een aantal basismaatregelen is het al mogelijk om de kans op inbraak in een studentenhuis drastisch te verminderen.
Waarom wordt er vaak ingebroken bij studentenhuizen?
Er is een aantal redenen op te noemen waarom het juist studentenhuizen en studentenkamers zijn waar veelvuldig wordt ingebroken. Een groot deel van de studentenhuizen is in minder goede staat in vergelijking met een gemiddelde woning. De meeste van dit soort huizen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken, evenals een flinke update met betrekking tot de beveiliging. Zo zijn er vaak nog oude, niet-betrouwbare sloten aanwezig en beschikken de ramen niet over extra sloten. Dat zorgt ervoor dat studentenwoningen en -kamers geliefd zijn bij inbrekers.
Daarnaast zijn inbrekers dol op het vaak nogal nonchalante karakter van studenten. Zij laten bijvoorbeeld vaker dan een ouder iemand een raam open staan of vergeten het om de deur op slot te doen. Natuurlijk is niet iedere student nonchalant, maar gemiddeld gezien is dit wel de leeftijd waarop jonge mensen meer op die manier leven. Dat maakt het voor inbrekers eveneens extra aantrekkelijk om naar binnen te glippen.
Tel daarbij op dat studenten vaak best wat kostbare spullen hebben. Meestal zijn ze niet rijk, maar beschikken ze in ieder geval over een laptop, een smartphone, een tablet en/of een smartwatch. Dit soort dingen leveren toch nog een zakcentje op.
Woon je ook nog eens in een studentenhuis waar regelmatig een huisfeestje wordt gehouden? Dan zijn er zoveel mensen over de vloer waarvan je vaak geen idee hebt wie wie is. Ook dat is een geschikt moment voor criminelen om spullen te stelen.
Voorkom inbraken door actief op te letten
Als student heb je zelf de meeste invloed om inbraken zo goed als mogelijk te voorkomen. Dan klinkt ‘actief opletten’ misschien als een enorme open deur, maar het is o zo effectief. Overleg hoort daar overigens ook bij; spreek bijvoorbeeld met je huisgenoten af dat iedereen de deur op slot draait en alle ramen dicht doet wanneer ze het huis verlaten. Niet alleen ’s avonds, want de meeste inbraken vinden juist overdag plaats.
Doe dat ook niet alleen als je voor langere tijd weggaat, maar ook wanneer je even snel een drankje gaat doen bij een vriend(in). Sluit ook je eigen kamer goed af en zorg voor een kwalitatief slot dat niet zomaar open te maken is. Veel inbrekers hoeven namelijk alleen maar door een raam of een deur te komen waarna ze hun spreekwoordelijke pot goud kunnen vinden, omdat veel studenten hun eigen kamer niet op slot draaien.
Vervang de sloten met goede sloten met SKG-keurmerk
Ook al woon je misschien in een studentenhuis dat aan renovatie toe is; je kunt zo’n oude woning gewoon nog op een goede manier beveiligen. Dat doe je bijvoorbeeld door alle bestaande sloten te vervangen met nieuwe, goede sloten met het SKG-keurmerk.
Dat zijn sloten die niet eenvoudig open gemaakt kunnen worden, waardoor inbrekers langer de tijd nodig hebben om het slot te forceren (als ze dat lukt). Daar houden inbrekers niet van; ze willen zo snel mogelijk ergens naar binnen kunnen gaan. Ga hierbij liever voor een wat duurder en beter slot dan voor een goedkoop exemplaar. Wat betreft sloten geldt namelijk: goedkoop is altijd duurkoop.
Let wel op dat je in een huurwoning of -kamer niet zomaar aanpassingen mag aanbrengen. Vraag daarom je huurbaas of de vereniging waar je huurt over de mogelijkheden van het aanschaffen en laten bevestigen van beter hang- en sluitwerk om zo je veiligheid thuis te verhogen.
Anti-inbraakstrips bij oude of slecht sluitende deuren
Veel studentenwoningen en -kamers beschikken over oude deuren die slecht sluiten. Je hoeft gelukkig niet direct de hele deur te vervangen om alsnog veiliger te kunnen wonen in een studentenhuis.
Schaf zogeheten anti-inbraakstrips aan waarmee de sluitnaad tussen de deur en het kozijn volledig verdwenen is. Inbrekers kunnen dan niet met een koevoet of een ander hulpmiddel de deur open wrikken. Je kunt deze strips ook kopen en gebruiken voor ramen in je studentenkamer. Dat is ideaal, want de ramen zijn ook een gewilde plek om naar binnen te komen.
Maak het inbrekers moeilijk met spikes aan de regenpijp
Waan je je op een eerste, tweede of derde verdieping veilig voor inbrekers? Helaas: ook daar kunnen inbrekers komen, helemaal wanneer het ze gemakkelijk wordt gemaakt.
Wist je bijvoorbeeld dat ze via een toegankelijke regenpijp omhoog kunnen klimmen? De regenpijp fungeert in zo’n geval namelijk als klimpaal. Om dat te voorkomen, kun je spikes aanschaffen die je aan de regenpijp kunt bevestigen. Deze stekels maken het zeker minder aantrekkelijk om via daar naar binnen te komen, of via een regenpijp naar een plat dak te klimmen. Wanneer je ook nog eens een goed slot op de voordeur beneden hebt, krijgen inbrekers geen kans.
Plaats een beveiligingscamera bij je studentenhuis
Geen enkele inbreker houdt ervan om gefilmd te worden. Daarom is het aan te raden om een beveiligingscamera te plaatsen bij de voordeur of achterdeur van je studentenhuis. Daarmee kun je altijd in de gaten houden wie er in en uit je huis gaat. Voor een extra veilig gevoel kun je op je eigen kamer eventueel ook een camera monteren. Tegenwoordig heb je al voor een paar tientjes een zeer degelijke camera, dus qua budget hoeft het geen probleem te zijn.
Het grote voordeel van moderne beveiligingscamera’s is dat ze eenvoudig te installeren en te bevestigen zijn én dat je via een handige app je huis (en studentenkamer) een beetje in de gaten kunt houden; ook op afstand. Uiteraard houd je je daarbij netjes aan de camera-etiquette en overleg je dit met je huisgenoten.
Hang de beveiligingscamera op een goede hoge plek op, zodat een inbreker de camera niet snel kapot kan maken of kan verwijderen. Zorg er ook voor dat de camera goed beveiligd en niet eenvoudig te hacken is, dus stel een moeilijk te raden wachtwoord in. De toegang tot camera’s in gemeenschappelijke ruimtes kun je met je medebewoners delen, maar houd de camera op je eigen kamer voor jezelf.
Geef inbrekers geen hulpmiddelen om sneller in te breken
Beschikt je studentenwoning over een tuin? Let dan goed op dat er niks in de tuin staat dat als hulpmiddel kan helpen om naar binnen te komen. Stel: je bent het toch vergeten om het raam van je studentenkamer dicht te doen. Onder je kamer zit het dak van de keuken of het dak van een schuurtje. Met behulp van een ladder of een kliko kan een inbreker binnen een paar tellen naar binnen.
Wanneer je ervoor zorgt dat deze hulpmiddelen niet voor handen zijn, moet zo’n crimineel iets anders verzinnen om naar binnen te komen. Zolang er niets ligt dat hierbij kan helpen zal hij minder snel kunnen inbreken.
Denk ook aan digitale veiligheid in studentenkamer
Wanneer je aan inbrekers denkt, denk je al gauw aan mensen die zonder toestemming je studentenhuis betreden. Maar: hoe zit dat eigenlijk met digitale veiligheid als student? Studenten zijn dé mensen die veel op het internet te vinden zijn. Moeten ze dit niet doen in het kader van een opdracht voor hun opleiding dan is het wel om de laatste social media updates te checken of films te kijken. Met de onderstaande tips kun je veilig gebruik blijven maken van het internet als student:
Schaf goede antivirusprogramma’s aan
Beveilig al je devices bijvoorbeeld met goede antivirusprogramma’s die automatisch verdacht gedrag (onder andere malware en phishing) kunnen detecteren en kunnen blokkeren. Ga hierbij het liefst voor een betaalde variant omdat daar minder bugs in te vinden zijn dan bij gratis antivirussoftware.
Beveilig je accounts met sterke wachtwoorden
Ook is het belangrijk om al je online accounts, van je account op Instagram tot aan je account op een webshop, goed te beveiligen met sterke wachtwoorden. Kies nooit voor simpele wachtwoorden met persoonlijke gegevens of woorden zoals ‘hallo’ of ‘welkom’, maar voor moeilijk te raden combinaties van kleine en grote letters, cijfers en symbolen.
Maak gebruik van tweestapsverificatie waar mogelijk
Als een extra laag beveiliging is het daarnaast nodig om tweestapsverificatie in te schakelen waar dat kan. Hiermee zorg je ervoor dat cybercriminelen alsnog niks met je accounts en gegevens kunnen, mochten ze toch onvoorzien je wachtwoord ergens vandaan hebben gehaald (zoals bij een datalek). Met tweestapsverificatie krijg je een extra check dat je moet bevestigen via een ander toestel of ander account.
Beveilig het netwerk van je studentenhuis goed
Vergeet ook zeker niet om het wifinetwerk van je studentenhuis goed te beveiligen. Ook dat doe je met een sterk wachtwoord dat niet eenvoudig te gokken is. Surf altijd alleen via dat beveiligde netwerk en niet via 3G/4G/5G of een ander, niet beveiligd, netwerk wanneer je ergens inlogt. Op die manier krijgen cybercriminelen geen kans om in je laptop, beveiligingscamera of smartphone te komen.
Update je devices regelmatig voor optimale beveiliging
Ieder apparaat heeft om de zoveel tijd een update nodig om goed beveiligd te zijn. Tijdens zo’n update worden lekken en andere zwakke onderdelen gedetecteerd en verbeterd, zodat jij veilig gebruik kunt blijven maken van je laptop of smartphone. Onze tip? Zet ‘automatisch updaten’ aan zodat je nooit een update vergeet en je gebruik kunt blijven maken van een veilig apparaat.
Meer weten over digitale veiligheid? Lees hier nog meer tips om cybercrime te voorkomen.