Anti-inbraaktips voor huurders
Of je nu in een koopwoning of een huurhuis woont; in alle gevallen is het prettig om je thuis veilig te voelen. Het nadeel van een huurwoning is dat je vaak minder invloed hebt op de beveiliging, omdat je niet altijd zelf kunt sleutelen aan het huis om het geheel veiliger te maken.
Wanneer je je huis toch beter wilt beveiligen, is overleg met huurbaas of woningverhuurder noodzakelijk. Samen kunnen jullie kijken naar mogelijkheden om de kans op inbraak in je huurwoning te verkleinen. Gebruik daarbij onderstaande tips, zodat jij met een veiliger gevoel kunt leven in je eigen huis.
Vaker inbraak in huurwoning dan koophuis
Natuurlijk moet iedere woning goed beveiligd worden, maar wanneer je in een huurhuis woont is een extra beetje aandacht voor de beveiliging hier en daar geen overbodige luxe. Dat komt omdat inbrekers het gemiddeld gezien vaker gemunt hebben op huurwoningen dan op koopwoningen. In wijken met voornamelijk huurwoningen wordt gemiddeld 35% vaker ingebroken dan in wijken met hoofdzakelijk koophuizen!
De reden? Simpel: huurhuizen beschikken vaker over slechter en ouder hang- en sluitwerk op ramen en deuren dan koopwoningen.
Daarbij komen ze vaak via de achterdeur binnen, omdat deze deur over de minst goede beveiliging beschikt. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) in samenwerking met Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarom kan een beetje extra oplettendheid voor het beveiligen van huurwoningen zeker geen kwaad.
Vervang sloten in overleg met je huurbaas
Zo is het bijvoorbeeld van groot belang om alle ramen en deuren te voorzien van goede sloten, bij voorkeur met 3 sterren van het SKG-keurmerk (SKG***). Helaas is dit niet altijd zomaar mogelijk in het geval van een huurhuis. Daarom is het aan te raden om je huurbaas of de woningbouwvereniging waar je huurt te contacteren. Wellicht dat je dan goedkeuring kunt krijgen voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV).
Neem dan direct mee dat je (op een, in verhouding, voordelige manier) voor extra veiligheid kunt zorgen met barrièrestangen, die de toegang via kleinere ramen blokkeren. Ook anti-inbraakstrips, die er voor zorgen dat de kier tussen het kozijn en het raam of de deur verdwijnt, maken het aanzienlijk moeilijker om in te breken. Het populaire flipperen kan dan bijvoorbeeld al niet meer.
Dit onderdeel is iets waar je als huurder extra op moet letten dan als huiseigenaar, omdat het als huurder niet altijd mogelijk is om zomaar de sloten te vervangen of andere beveiligingsverbeteringen aan te brengen.
Zorg voor voldoende zicht rondom de woning
Gelukkig kun je wel andere stappen nemen om je huurwoning veiliger te maken. Kijk daarnaast bijvoorbeeld eens naar het zicht om je woning. Is de huurwoning omgeven met hoge donkere struiken, hoge bomen en ander groen? Maak dan even een middagje vrij om alles kort te wieken. Het is namelijk een prettig idee dat je een beetje zicht hebt op wat er rondom het huis gebeurt.
Vind je een volle groene tuin juist mooi? Schaf dan een paar goede lampen aan die je tuin wanneer nodig kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan verlichting met een bewegingssensor die geactiveerd wordt wanneer er iemand in je tuin loopt. Dat soort lampen schrikken inbrekers af omdat ze letterlijk in de spotlight worden gezet. Daar wordt geen enkele inbreker blij van.
Installeer een beveiligingscamera bij je huis
Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Tegenwoordig zijn er heel wat beveiligingscamera’s te koop die je bij je woning op kunt hangen. Het grote voordeel van zo’n camera is dat je alles nauwlettend in de gaten kunt houden, mits je je aan de regels houdt van het hebben van een camera bij je huis. Lees hier meer over wat je zoal mag filmen met een beveiligingscamera.
Bij veel moderne camera’s kun je via een app op je smartphone of tablet zien wat er live gefilmd wordt. Je kunt zelfs meldingen inschakelen wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Hierbij is het ook nog eens mogelijk om nog een stapje verder te gaan en een volledig alarmsysteem aan te schaffen.
Houd er ook bij het monteren van een beveiligingscamera altijd rekening mee dat je in een huurwoning woont, en dat je wanneer je weggaat alles in originele staat moet opleveren. Let er voor aanschaf dus op dat een camera of beveiligingssysteem eenvoudig te bevestigen en weer weg te halen is.
Een camera die van bovenaf meekijkt kan ook het huis van de buren iets veiliger maken. Een inbreker weet immers niet of het zicht op de buren 'netjes' is afgedekt, en neemt liever het zekere voor het onzekere.
— Jakob Z.
Was ruim 10 jaar actief als inbreker
Zet ladders en containers in de tuin vast
Het gebeurt nog wel eens dat inbrekers via een raam op de eerste of tweede verdieping naar binnen komen met een ladder die gewoon los in de tuin ligt. Oeps!
Om dat te voorkomen, is het aan te raden om alle mogelijke hulpmiddelen voor inbrekers vast te zetten of achter slot en grendel te leggen. Een ladder leg je bijvoorbeeld neer in een schuurtje of maak je vast met een slot aan een pin aan de muur.
Dat geldt ook voor een container, want daar maken inbrekers graag gebruik van. Een afsluitbare containerberging of containerkast voorkomt dat een inbreker jouw container kan gebruiken als opstapje naar de bovenverdieping.
Berg ook trapjes of een ander meubelstukken of voorwerpen op, die zouden kunnen helpen bij het inbreken. Anders maak je het inbrekers wel heel erg gemakkelijk. Beschikt je tuin over een poort? Laat deze dan zoveel mogelijk op slot en zorg ervoor dat mensen niet gemakkelijk over de poort kunnen klimmen.
Zorg voor een bewoonde indruk van buitenaf
Met goede sloten en een beveiligingscamera ben je er nog niet. Wat ook zeker kan helpen, is zorgen voor een bewoonde indruk van buitenaf. Laat mensen met verkeerde bedoelingen maar even twijfelen of er iemand thuis is of niet. Dat doe je bijvoorbeeld met verlichting die aangesloten is op een lichtschakelaar of een slimme app.
Ook kun je zachtjes de radio aan laten staan of de televisie aan laten wanneer je een avondje weg bent. Tegenwoordig kun je de televisie zelfs van een afstand aan- of uitzetten, of de gordijnen in je woonkamer bedienen vanaf je strandbedje.
Wanneer inbrekers niet zeker weten of ze zonder gestoord te worden in kunnen breken, kiezen ze liever voor een pand waarbij ze dat wel met zekerheid weten. Daar hoef je niet eens heel veel voor te doen of veel geld aan uit te geven.
Vertel niet online dat je op vakantie bent
Vandaag de dag zijn inbrekers zeker niet alleen maar actief in de buurt. Ze zijn ook op het internet te vinden waar ze op zoek zijn naar mensen die op hun account op Facebook, Instagram of Twitter hebben staan dat ze voor een bepaalde tijd op vakantie zijn. Deel de foto’s vanaf je vakantieadres daarom alleen met je vrienden. Via internet is het vrij eenvoudig om informatie te vinden over persoonlijke gegevens zoals een woonplaats of zelfs een adres.
Ga je met de caravan of auto op vakantie? Probeer dan als het kan een beetje uit het zicht de boel in te pakken. Uitgebreid voor je eigen deur de tent opzetten, om te kijken of alles nog compleet is, is daarom niet zo handig. Er hoeft maar één inbreker te zien dat je vakantievoorbereidingen aan het treffen bent, om vervolgens in de gaten te houden wanneer je weg bent – en voilà.
Vraag buren of huurbaas om de boel af en toe in de gaten te houden
Wanneer je in een huurwoning woont, is de kans groot dat je directe buren hebt, in een appartementencomplex of rijtjeshuis. In de meeste straten en buurten zorgen mensen er wel voor dat ze bij elkaar een oogje in het zeil houden. Ook is er in steeds meer wijken buurtpreventie actief.
Ben je een paar dagen weg of voor langere tijd op vakantie? Dan kun je je buren gerust vragen om de boel in de gaten te houden in de tijd dat je er niet bent. Mocht je een goede band met je buren of huurbaas hebben dan kun je ze zelfs een sleutel geven en vragen om af en toe de post weg te halen of de gordijnen open en dicht te houden. Dat zorgt namelijk voor een bewoonde indruk.
Meer weten over inbraakpreventie? Lees hier nóg meer tips hoe je een inbraak kunt voorkomen.