Aantal inbraken afgenomen, cybercrime juist licht gestegen
In het eerste kwartaal van 2023 is het aantal aangiften van inbraak in woningen met 4 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.
Het aantal meldingen van cybercrime nam daarentegen met 2 procent toe. Bovendien zijn er zeer grote regionale verschillen, zowel bij het aantal inbraken als het aantal meldingen van cybercriminaliteit
Lichte daling inbraakmeldingen, maar lang niet overal
In 2023 werd er tot nu toe gemiddeld ruim 2.000 keer per maand ingebroken. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar werd er een lichte stijging van 4% gemeten, maar de regionale verschillen zijn zeer groot.
Waar het aantal aangiften van inbraken in Gelderland (-20%), Overijssel (-27%) en Flevoland (-49%) sterk daalde, steeg het aantal woninginbraken in Zuid-Holland (+22%), Friesland (+27%), Limburg (+29%) en Zeeland (+53%) juist zeer fors.
Het absolute aantal inbraken was het afgelopen kwartaal het hoogst in Zuid-Holland, maar in Friesland werd het vaakst ingebroken per 10.000 inwoners.
Sterke stijging cybercrime Zuid-Holland en Limburg
Per maand word er gemiddeld ruim 1.000 keer melding gedaan van cybercrime. In 56 Nederlandse gemeenten werd in het eerste kwartaal zelfs vaker melding gedaan van een digitale inbraak dan van fysieke inbraak.
Het aantal meldingen van cybercriminaliteit daalde het meest in Noord-Holland (-21%), Flevoland (-26%) en Groningen (-35%). In de provincies Friesland (+21%), Zeeland (+37%) en Zuid-Holland (+48%) werd daarentegen juist veel vaker aangifte gedaan van cybercrime. In Limburg (+98%) verdubbelde het aantal meldingen van digitale criminaliteit zelfs.
Het absolute aantal cybercrime-meldingen was het afgelopen kwartaal het hoogst in Noord-Holland, maar in Drenthe werd het vaakst aangifte gedaan per 10.000 inwoners.