Beveiligingstips voor senioren
Voor de meeste mensen is het belangrijk om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen; omringd met je eigen spullen en in een bekende omgeving. Om dat waar te kunnen maken, is het nodig om je woonomgeving zo veilig mogelijk te maken. Dat doe je met behulp van diverse toepassingen op het gebied van beveiliging, zoals het aanschaffen van een beveiligingscamera of het nemen van een hond. In dit artikel lees je er meer over.
Schaf een alarmsysteem en/of beveiligingscamera aan
Een van de redenen waarom senioren naar een verzorgingstehuis verhuizen, is omdat ze zich niet meer veilig voelen in hun vertrouwde omgeving. Verhoog je veiligheidsgevoel (weer) door een alarmsysteem met of zonder een beveiligingscamera aan te schaffen.
Met dergelijke toepassingen zullen inbrekers en dieven minder snel inbreken; helemaal wanneer het zichtbaar is dat je dergelijke gadgets geïnstalleerd hebt. Met een alarmsysteem met camera kun je altijd, ook op afstand, zien wie er in of rondom je huis is. Daarnaast schrikt een alarm met geluid altijd af en zullen inbrekers sneller het hazenpad kiezen.
Haakje en deurspion op de deur
Voor nog een beetje extra veiligheid voor senioren is het aan te raden om een deurspion aan te schaffen en deze in je deur te laten monteren. Een deurspion is zo’n onopvallend kijkgaatje waar je doorheen kunt kijken en kunt zien wie er voor de deur staat. Wanneer je niemand verwacht en er toch iemand voor de deur staat, kun je altijd even kijken wie het is en of je diegene kent.
Met een deurhaakje kun je de deur op een kierstand zetten, zonder dat de deur helemaal open kan. Mocht er iemand voor de deur staan die je niet kent dan kun je zo alsnog op een veilige manier in gesprek gaan met de deur open. Het aantal woningovervallen op senioren neemt ieder jaar toe, dus dit soort kleine investeringen zijn je geld meer dan waard.
Laat onbekende mensen niet zomaar binnen
Over woningovervallen gesproken… dit soort overvallen gebeuren op ieder moment van de dag. Wanneer je een deurspion en haakje op de deur hebt, verklein je de kans al dat iemand zomaar binnenkomt. Heb je dat niet en doe je zelf de deur open dan kunnen mensen met nare plannen zo naar binnen.
Het is belangrijk om goed te weten dat je onbekende mensen nooit zomaar binnen moet laten. Er zijn heel wat babbeltrucs die met name bij senioren worden uitgevoerd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een man of vrouw in een uniform van de post of een energiemaatschappij voor de deur staat. Of dat er een onderhoudsmonteur voor de ketel aanbelt.
Wanneer je geen afspraak hebt en dus niemand verwacht, moet je niemand zomaar naar binnen laten. Vraag altijd om legitimatie en bel de politie wanneer je het niet vertrouwt.
Zorg voor een levendige woning
Als er iets is waar inbrekers niet van houden dan is het een huis waar veel leven in de brouwerij is. Dat betekent dat wanneer je een weekendje weggaat of even boodschappen gaat doen het moet lijken alsof er iemand thuis is. Schaf bijvoorbeeld timers aan die je op je verlichting aan kunt sluiten zodat er een lampje brandt op vaste tijden.
Wat ook kan helpen, is je radio of televisie aan laten staan. Tegenwoordig bestaan er hele slimme systemen die je op afstand kunt besturen. Met behulp van Google Home kun je bijvoorbeeld op afstand muziek afspelen of een film draaien. Doe dat op verschillende tijden en mensen weten niet zeker of er wel of niet iemand thuis is.
Let goed op wat je op sociale media zet
Steeds meer senioren hebben een account op sociale media zoals Instagram of Facebook. Zij hebben vaak niet door dat ze persoonlijke informatie delen op dit soort accounts.
Helaas zitten inbrekers en dieven ook op sociale media. Zo zien zij bijvoorbeeld al snel wanneer je een vakantiekiekje plaatst en deze openbaar hebt. Daarom is het aan te raden om alles wat je deelt achter een slotje of op privé te zetten.
Controleer ook goed de mensen die je volgen of met wie je bevriend bent om er zo zeker van te zijn dat je geen gevoelige informatie met vreemden deelt. Wat je ook kunt doen, is dergelijke informatie pas online te zetten wanneer je weer thuis bent.
Maak het dieven lastig om in te breken
Inbrekers kunnen op verschillende manier je huis binnenkomen. Ze kiezen het liefst voor de snelle manier. Je kunt een aantal stappen ondernemen om het binnenkomen van inbrekers te vertragen. Hoe moeilijker dat gaat, des te sneller ze zullen afhaken omdat ze geen snelle buit kunnen halen. Let in ieder geval op de volgende tips om het dieven zo lastig mogelijk te maken om in te breken:
- Doe altijd je deur op slot; ook wanneer je maar voor even weg bent om bijvoorbeeld boodschappen te doen.
- Schaf sloten voor je ramen aan voor extra bescherming.
- Maak ladders en kliko’s vast zodat ze niet verplaatst kunnen worden. Zet deze nooit vast in de buurt van een raam of dak.
- Schaf goede buitenverlichting aan; het liefst met bewegingsdetectie. Inbrekers houden er niet van om in de spotlight te staan.
- Koop dievenklauwen en anti-inbraaktips om het proces te vertragen of zelfs tegen te gaan.
- Bewaar je huissleutel nooit op een plek in de buurt van de voordeur. Inbrekers weten dergelijke geheime plekjes altijd snel te vinden.
Neem een huisdier voor extra bescherming
Wat je tot slot kunt doen, is een huisdier nemen. Dieren hebben een veel beter gehoor dan mensen en slaan over het algemeen sneller aan wanneer er gerommeld wordt aan een deur of raam of wanneer er iemand in de tuin loopt.
Neem bijvoorbeeld een hond met waakse eigenschappen en je hebt je eigen alarmsysteem op vier poten. Het grote voordeel van een hond is niet alleen dat hij je wakker maakt wanneer hij ‘s nachts vreemde geluiden hoort, maar ook dat hij de inbreker afschrikt. Huisdieren zijn bovendien prima te combineren met een alarmsysteem.
Een hond of een ander dier is over het algemeen een goede reden voor inbrekers en dieven om je huis over te slaan. En daarnaast zorgt een huisdier voor extra afleiding en gezelschap!