Beveiligingscamera of een alarmsysteem?
Wil je op een goede manier je woning of bedrijfspand beveiligen? In dat geval heb je de keuze om een beveiligingscamera of een compleet alarmsysteem aan te schaffen. Beide toepassingen kennen voor- en nadelen en beide systemen zijn ideaal als beveiliging voor je bezittingen. Waar je voor gaat, hangt af van je persoonlijke wensen.
Waarom je voor een beveiligingscamera moet kiezen
Zo zijn er veel particulieren die het voldoende vinden om alleen een beveiligingscamera op te hangen bij of in hun woning. Met zo’n camera kunnen ze hun woning, bezittingen en geliefden goed in de gaten houden. Binnen deze categorie heb je een enorme keuze. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat alles goed op beeld staat, is het aan te raden om te kiezen voor een HD beveiligingscamera.
Dit soort camera’s hebben haarscherp beeld en filmen elk detail. Daarnaast kun je bij de meeste camera’s vandaag de dag je woning in de gaten houden op afstand met behulp van een app. Ook kun je meestal een melding instellen in het geval van geluid of beweging in beeld. Mocht je zo’n melding krijgen en iemand op beeld zien die niet in je huis hoort, kun je direct de politie inschakelen.
Voordelen van een beveiligingscamera
- Kan beelden vastleggen die worden opgenomen of live kunnen worden bekeken op afstand
- Eenvoudig zelf te installeren
- Budgetvriendelijke oplossing om veiligheidsgevoel te verhogen
- Geeft melding bij detectie op smartphone of tablet wanneer dat mogelijk is
- Werkt preventief wanneer het systeem zichtbaar is
Nadelen van een beveiligingscamera
- Geeft meestal geen alarm wanneer er ingebroken wordt
- Kan slechts in enkele gevallen worden aangesloten op meldkamer
Waarom je voor een compleet alarmsysteem moet gaan
Vind je een beveiligingscamera echter niet voldoende? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van het laten installeren van een compleet alarmsysteem om je veiligheidsgevoel te verhogen. Het grootste verschil van zo’n systeem met een beveiligingscamera is dat een alarmsysteem veel uitgebreider is. Een compleet alarmsysteem is bijvoorbeeld óók uitgerust met een camera, maar beschikt ook over een detectiesysteem.
Wordt er een beweging of geluid gedetecteerd wat niet in het gebouw thuishoort dan wordt er direct een melding gemaakt bij de meldkamer. Het grote voordeel hiervan is dat er direct een alarm kan worden geslagen vanuit de meldkamer, waardoor de politie sneller ter plaatse is. De pakkans van een inbreker is op die manier groter. Ook kun je bij een alarmsysteem een alarm instellen wat afschrikkend werkt. Grote kans dat de inbreker zal afdruipen wanneer er een alarm afgaat.
Voordelen van een alarmsysteem
- Kan beelden vastleggen die worden opgenomen of live kunnen worden bekeken op afstand
- Geeft alarm wanneer er ingebroken wordt wat ervoor zorgt dat inbreker schrikt
- Geeft melding bij detectie op smartphone of tablet wanneer dat mogelijk is
- Alarmsysteem kan worden aangesloten op meldkamer
- Werkt preventief wanneer het systeem zichtbaar is
Nadelen van een alarmsysteem
- Prijziger in de aanschaf dan enkel een beveiligingscamera
- Moeilijk zelf te installeren, liever door een expert
Kies je voor een beveiligingscamera of toch een alarmsysteem?
De keuze voor alleen een beveiligingscamera of juist voor een compleet alarmsysteem blijft heel persoonlijk. Hoewel het vanuit veiligheidsoogpunt altijd aan te raden is om voor de full package te gaan, kun je er bijvoorbeeld ook genoegen mee hebben dat je je woning van een afstand kunt bekijken met behulp van alleen een camera. Beschik je bijvoorbeeld over weinig waardevolle spullen of is de locatie van je woning totaal niet aantrekkelijk voor inbrekers? In dat geval kan een beveiligingscamera voldoende zijn.
Ben je echter op zoek naar méér veiligheid en vind je het geen probleem om daar meer geld aan uit te geven? Dan is een compleet alarmsysteem aan te raden. Bij zo’n systeem profiteer je niet alleen van de voordelen van een beveiligingscamera, maar ook van een detectiesysteem en een alarm. Hoewel volledige alarmsystemen vooral bij grotere bedrijven en woningen worden gebruikt, zien we de toepassing ervan ook steeds vaker bij kleinere huizen en bedrijven.