Tips om je achtertuin (beter) te beveiligen
Veilig wonen is ontzettend belangrijk voor een kwalitatief leven. Verhoog daarom de beveiliging rondom je woning en met name de achtertuin die, in het geval van grote tuinen helemaal, soms wat onoverzichtelijk kan zijn. Met een goed verlichte én beveiligde tuin leef jij meer ontspannen in je eigen woning.
Zorg voor een goede en stevige omheining
Als eerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ongewenst bezoek niet zomaar in je achtertuin staat. Dat doe je met een goede en stevige omheining, zoals een hoog hek of een kwalitatieve schutting. Let er wel op dat ze niet alsnog over dit hek kunnen klimmen.
Dat voorkom je door bijvoorbeeld spijlen op de bovenkant te plaatsen. Dat ziet er misschien niet heel gezellig uit, maar ze helpen zeker wel om inbrekers uit je tuin te houden. Daarbij kun je dit soort omheiningen alsnog mooier maken door er planten tegenaan te laten groeien.
Heb je de mogelijkheid tot een poort in de tuin, bijvoorbeeld omdat er een gang achter de tuinen ligt? Ga dan voor een poort met een goed slot die niet eenvoudig open te maken is; denk bijvoorbeeld aan een slim slot en/of een slot met Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Schaf een beveiligingscamera met nachtzicht aan
Als er verder iets is dat inbrekers afschrikt dan is het wel een beveiligingscamera op hoogte. Plaats de camera precies op een plek waar niemand bij kan en laat dus vooral geen ladder in de tuin slingeren. Zo kunnen inbrekers de camera niet onschadelijk maken.
Het is belangrijk om te kijken waar je de beveiligingscamera precies ophangt. Ga het liefst voor een plek waar de camera een groot deel of in ieder geval het belangrijkste deel van de tuin en een deel van je woning in zicht heeft.
Check ook zeker even of de camera over nachtzicht beschikt, aangezien veel inbrekers ervoor kiezen om in het donker in te breken. Maar: de beeldkwaliteit van de camera overdag moet ook goed genoeg zijn, want ook dat is een populaire tijd om in te breken. Sterker nog: de meeste inbraken vinden plaats tussen 15:00 en 19:00 uur!
Een overzichtelijke tuin is veiliger
Waar je ook zeker op moet letten, is dat je tuin niet te donker of te begroeid is. Hoge bomen en struikgewas en dichte begroeiing kunnen ervoor zorgen dat je minder goed tot geen zicht hebt wat er achter in je tuin gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld de ideale verstopplek zijn voor mensen met verkeerde bedoelingen.
Daarom is het aan te raden om bomen waar nodig te snoeien en kleiner te maken en om bosjes en grote struiken goed te snoeien, zodat je meer zicht hebt op de hoekjes in je achtertuin. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je geen mooie groene tuin meer kunt hebben. Sterker nog: in de meeste gevallen ziet een tuin er op deze manier zelfs netter uit.
Ook kun je er voor kiezen om een barrière van grind aan te leggen, bijvoorbeeld tegen de gevel onder de ramen. Voor inbrekers is het lastig om geruisloos door grind te lopen, wat hen mogelijk zal doen twijfelen om een inbraakpoging te doen.
Plaats verlichting met bewegingssensoren
Om je veiligheid thuis nog meer te verhogen, is het aan te raden om voldoende tuinverlichting te hebben. Vergeet ook zeker niet om de donkere plekken achterin de tuin te voorzien van sfeervolle lampen die genoeg licht geven. Deze lampen zijn er namelijk niet alleen voor de gezelligheid, maar moeten je een beter overzicht geven van wat er zoal in de tuin gebeurt.
Beschik je over een grote tuin en kunnen mensen er van de achterkant in? Kies dan voor tuinverlichting met bewegingssensoren. Mocht er in het donker iemand via de bosjes je tuin in willen dan wordt diegene waargenomen door de sensoren waardoor de lampen aangaan. Als er iets is wat inbrekers niet willen dan is het wel gezien worden, dus dit is zeker een must voor een betere beveiliging van je achtertuin.
Laat dure spullen niet slingeren
Waar veel mensen niet aan denken maar wat zeker belangrijk is, is om voorbijgangers (en dus ook mogelijke inbrekers) niet teveel zicht te geven op wat er zoal in je tuin staat. Uiteraard is het sowieso belangrijk om geen waardevolle spullen in je tuin te laten liggen of staan.
Zolang je mensen geen reden geeft om je tuin in te lopen, zul je zien dat ze het minder snel zullen proberen. Dat geldt ook zo bij je huis; wanneer je mensen zicht geeft op allemaal dure spullen is het aantrekkelijker voor inbrekers om hun slag te slaan – puur omdat ze weten dat er sowieso iets te halen valt.
Laat ook zeker geen spullen of meubels staan die als hulpstuk kunnen dienen om in te breken. Denk bijvoorbeeld aan een ladder, container of een klein trapje waarmee mensen niet alleen in je tuin kunnen komen, maar ook in je huis.
Sluit alles goed af en gebruik je verstand
Je kunt tot slot nog zo’n goede beveiligingscamera hebben, evenals slimme sloten en verlichting met bewegingssensoren; uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het goed afsluiten van je eigendommen.
Dat betekent dat je je huis én tuin altijd op de juiste manier moet afsluiten voordat je weggaat, ook al ga je maar heel even naar de supermarkt of naar de buurvrouw. Een inbreker heeft maar een paar minuten nodig om je woning leeg te roven. Wanneer jij de deuren of ramen niet op slot doet, geef je criminelen de kans om eenvoudig en snel naar binnen te gaan.
Gebruik daarom altijd je verstand, doe alles op slot, zorg dat er niks waardevols in zicht ligt én laat een bewoonbare indruk achter. Op die manier weten mensen nooit zeker of er wel of niet iemand in huis is en zullen ze minder snel inbreken.